pátek 21. prosince 2018

Centrální jednotka

Již podle názvu je jasné, že se jedná o mozek celého řešení Chytře na domácnost. Když jsem se rozhodoval jaký hardware pro centrální jednotku vybrat, tak nejvíce bodů získal minipočítač  Raspberry Pi.

Z důvodu velkého datového vytížení a kapacity by nebylo vhodné použít interní SD kartu, tak jsem se rozhodl používat externí pevný disk určený přímo pro raspberry od společnosti Western Digital. Kapacita disku je  314GB a plně postačuje pro ukládání dlouhodobých statistických dat jako je spotřeba energií, teploty atd. a tvorbu záloh, které je samozřejmě ještě lepší ukládat na jiné místo (Synology aj.).
Další výhodou mini PC raspberry  a operační systém linux na něm běžící, je i možnost o doplnění o další rozšíření, jako USB dongly nebo tzv. shieldy. Například pro komunikaci se Z-wave zařízeními využívám rozšíření RaZberry.


Software


Velmi mě lákala různá řešení chytrých domácností, které "vše" umí sjednotit, ale narazil jsem na celkem vysoké ceny, omezení na výrobky jednoho výrobce a nemožnost zaintegrovat některá zařízení. Rozhlížel jsem se po open-source řešeních jako DomoticzHome asistant apod, ale ta mi také nevyhovovala.

Vlastní řešení zvítězilo.


Rozhodl jsem se najít vlastní řešení, které bude mým požadavkům vyhovat nejvíce a budu jej moci rozšířit o jakékoliv další funkcionality. V tuto chvíli mohu všechna zařízení řídit odkudkoliv, vidím přehledně spotřeby energií, meteo informace, mohu nastavit zapínání/vypínání spotřebičů v závislosti na čase nebo naměřených veličinách. A to vše z jednoho centrálního místa. Výhodu možnosti vlastního rozšíření jsem aplikoval například při manželčině požadavku na databázi rostlin a stromů, které má na zahradě. Začali jsme včelařit a velmi snadno jsem jednotku rozšířil i o tzv. včelařský deník, doplněný o informace získané z čidel poblíž úlu - teplota, úlové váhy, fotografie z kamery.



Bezpečnost na prvním místě.


Dalším velmi důležitým požadavkem pro mě bylo, aby vše fungoval ve vlastní síti a ne přes různá cloudová řešení třetích, kdy nevíte, kam se vlastně vaše data ukládají (kdo k nim má přístup) a co se s nimi děje. Ale na druhou stranu jsem potřeboval možnost vše ovládat a sledovat odkudkoliv mimo domov. Vše tedy běží nezávisle na připojení k internetu, což si myslím je velmi důležité. Pro potřeby vzdáleného ovládání využívám VPN, který funguje jak z počítače, tak na "jedno ťuknutí" z mobilního telefonu/tabletu. Pro toho, kdo by chtěl určitá data sdílet, tak to samozřejmě možné je (merenienergie.cz , thingspeak.com, IFTTT aj.)

Jednotlivá zařízení jsou připojena buď přes wifi, ethernet nebo přes protokol Z-wave. Vše je potom řízeno pomocí MQTT. Jako databázi pro ukládání historických dat se mi nejvíce osvědčil Influx a napojení na Grafanu.


Žádné komentáře:

Okomentovat