čtvrtek 27. prosince 2018

Meteostanice


Meteostanice je vhodným a praktickým doplněním/rozšířením centrální jednotky.

Měření a následné akce


Je vhodné ji použít třeba pro zjišťování síly a směru větru pro následné ovládání žaluzií - při silném větru se provede vytažení žaluzií, aby se jím nepoškodily. Měření rychlosti větru ve spojení se srážkoměrem se dá úspěšně využít pro závláhový systém. Na dashboardu centrální jednotky můžete sledovat vývoj teploty, tlaku a srážek, případně s nimi dále pracovat. Samozřejmostí je ukládání naměřených informací pro dlouhodobé statistiky. Data lze standardně ukládat lokálně na centrální jednotce, nebo případně sdílet na internetu - např. přes  thingspeak.com a podobné servery.





Do sytému centrální jednotky se dá zaintegrovat v podstatě jakákoliv meteostanice, která umí posílat naměřené hodnoty pomocí MQTT protokolu. Velmi dobré zkušenosti mám s meteostanicí WH1080, která se dá připojit přes USB kabel přímo k centrální jednotce a využít z ní veškerá naměřená data.

Další rozšíření


Dalším rozšířením meteo-informací může být doplnění o čidlo intenzity světla, čidlo měření UV záření apod. V centrální jednotce jsou taktéž zaintegrovány informace o časech východu/západu slunce, rozednění/setmění a případně i další astronomické časy , které se aktualizují každý den na základě zadaných GPS souřadnic.


Žádné komentáře:

Okomentovat