pátek 4. srpna 2017

Jak to všechno začalo aneb za všechno mohou slepice.

Vše začalo zhruba v roce 2006, když jsem se začal více zabývat o možnosti měření spotřeby elektřiny v rodinném domě. Kamarád mě nasměroval správným směrem a já si pořídil a naprogramoval měřící modul SDS micro.

Nejdříve jsem měřil pouze spotřebu elektřiny a využil toho při optimalizaci nákladů. Myslím, že je ideální vidět kolik wattů právě celý dům odebírá - zajímavá je hodnota v nočních hodinách, kdy by měla být spotřeba hodně nízká. Následnou regulací se mi podařilo snížit náklady na elektřinu o cca 10%. O necelý rok později jsem začal měřit i spotřebu vody.


A co ty slepice?

Následující počin Vám může připadat úsměvný, ale ve finále byl velmi přínosný. Manželka měla přání mít několik slepic. Nejdříve jsem byl zásadně proti, ale později jsem to pojal jako výzvu. Nechtěl jsem neustále chodit otevírat/zavírat kurník a tak jsem vytvořil automatizované zařízení, které kurník při rozednění otevře a při setmění zavře. Přidal jsem ještě čidlo teploty a vlhkosti a ovládání světla, které se hodilo v zimních měsících pro přisvěcování. Po zkušenostech s mrazivých zim jsem při přestavbě kurníku použil i topné rohože a při nízkých teplotách v kurníku přitápím, aby slepicím nazamrzla voda na pití.


Ptáte se, v čem toto řešení bylo přínosné? Mimo to, že do kurníku chodíme v podstatě jen sbírat vajíčka a krmit slepičky, se o ně starat nemusíme. V klidu můžeme odjet mimo domov i na více dní a vše funguje samo. Vše mohu kontrolovat i vzdáleně a v případě problémů zjednat nápravu.

I žaluzie lze pohodlně ovládat.

Dalším přínosem bylo, že se jedná o totožný systém otevírání/zavírání, jako lze použít v případě předokeních žaluzií. Ty nereagují na rozednění/setmění, ale na vítr (když fouká hodně, tak se vytáhnou) nebo na teplotu, případně na intenzitu slunečního svitu.
Postupně jsem tedy do systému přidával další teplotní čidla v domě. Venku jsem zprovoznil meteostanici a měřil tak další hodnoty. Přidával jsem ovládání zásuvek,světel a různých spotřebičů, čerpadel apod. Jenže jsem se dostal do stavu, kdy určité skupiny zařízení se ovládaly pomocí určitého rozhraní a vše se stávalo celkem nepřehledné.

Hodně mě lákala různá řešení chytrých domácností, které "vše" umí sjednotit, ale narazil jsem na celkem vysoké ceny a nemožnost zaintegrovat některá zařízení. Rozhlížel jsem se po open-source řešeních jako Domoticz, Home asistant apod, ale ta mi také nevyhovovala.

Vlastní řešení zvítězilo.

Rozhodl jsem se najít vlastní řešení, které bude mým požadavkům vyhovat nejvíce a budu jej moci rozšířit a jakékoliv další funkcionality. V tuto chvíli mohu všechna zařízení řídit odkudkoliv, vidím přehledně spotřeby energií, meteoinformace, mohu nastavit zapínání/vypínání spotřebičů v závislosti na čase nebo naměřených veličinách. A to vše z jednoho centrálního místa.

Žádné komentáře:

Okomentovat