pátek 31. ledna 2020

ZigBee zařízení


Výsledek obrázku pro zigbeeJiž více než rok testuji různá čidla a zařízení fungující na platformě Zigbee. Zkušenosti jsou pozitivní :) Vše komunikuje přes protokol MQTT, takže možnosti integrace a využití jsou opravdu veliké. Pomocí pohybových čidel, tlačítek nebo i kontaktů můžete rozsvěcet/zhasínat žárovky, nebo ovládat různé spotřebiče. Velikou výhodou ZigBee zařízení je jejich energetická nenáročnost - baterie vydrží většinou více než rok a dále velmi kompaktní rozměry i nenápadné provedení.


Brána

Jako bránu používám modul CC2531 nebo CC2530, který je připojen do centrální jednotky a využívá softwarové řešení https://www.zigbee2mqtt.io/ . Více se mi osvědčil modul CC2530 s kvalitnější anténou, který zajistí dostatečné pokrytí signálem. Při problémech s pokrytím signálem lze využít ZigBee žárovky nebo zásuvky jako router/opakovač/posilovač signálu. Případně je možné zapojit samostatně kamkoliv modul CC2530 a ten se o posílení signálu také postará.

Čidla

Teplota

Asi největší využití mají teplotní čidla. S úspěchem využívám čidla od Xiaomi, které měří teplotu, vlhkost a tlak vzduchu. Velikost čidla je cca 2x2cm. Jako baterie je použita CR2032 a vydrží přibližně 1 rok.
 xiaomi aqara snímač teploty vlhkosti - bezdrátové připojení k bezdrátovému bezdrátovému připojení na mléko / automatický alarm / detekce

Dveřní/okenní kontakty

Nejlepší zkušenost mám opět s čidlem od Xiaomi. Rozměrově opět velmi příjemné čidlo. Baterie má také výdrž více než rok. S úspěchem se dá využít jednak na dveře, tak na okna, ale třeba i na dvířka lednice/mrazničky a mít nastavené následné alarmy - prakticky se dá využít např.právě pro kontrolu dovření.
Senzor dveří aqara

Čidlo zaplavení

Opět se jedná o čidlo od Xiaomi - rozměr je opět velmi příjemný - průměr cca 4cm. Výdrž baterie opět minimálně 1 rok. Myslím, že by se tato čidla dala použit i pro detekci dosažení hladiny určité úrovně (jakýsi horní koncák)
Výsledek obrázku pro xiaomi water leakVýsledek obrázku pro xiaomi water leak


Pohybová čidla

jsem zkoušel jak od Xiaomi, tak od Ikea. Od Xiaomi mají v sobě navíc čidlo intenzity světla, což se také může hodit.
Výsledek obrázku pro xiaomi move sensorVýsledek obrázku pro ikea move senzor

Bezdrátová tlačítka

jsem vyzkoušel a používám jednak od Xiaomi - multifunkční tlačítko - lze na určitý počet ťuknutí/kliknutí nastavit jinou akci, nebo třeba tlačítko od Ikea, které lze úspěšně použít jak vypínání/zapínání osvětlení, tak i ke změně intenzity světla.
Související obrázekVýsledek obrázku pro ikea tlačítko tradfri

Žárovky

vyzkoušel jsem jak žárovky od Xiaomi, tak cenově dostupnější žárovky z IKEA. a vše funguje perfektně. U žárovek se dá velmi dobře nastavit intenzita světla a u některých i teplota barev světla. Výhoda použití Zigbee žárovek je, že fungují jako routery (posilovače signálu).
Výsledek obrázku pro ikea žárovka zigbee

Zásuvky

jsem vyzkoušel od Xiaomi (umí měřit i spotřebu) a od Osram Smart+ Plug. Stejně jako žárovky, tak i zásuvky fungují jako router/opakovač/posilovač signálu.
Výsledek obrázku pro Xiaomi Mijia Smart WiFi Socket - ZigBee VersionOsram Smart+ Plug - zásuvka


Další a další zařízení stále přibývají :) Je možné sehnat různé led pásky, čidla CO/plynů, relátka, ovládání rolet apod. -  seznam aktuálně podporovaných najdete na tomto odkaze: https://www.zigbee2mqtt.io/information/supported_devices.html

Jak může vypadat komunikace mezi jednotlivými zařízeními je vidět na obrázku níže:

Žádné komentáře:

Okomentovat