pondělí 6. června 2022

FVE - díl první

 Vzhledem k nesmyslně stoupajícím cenám za energie (elektřina i plyn) jsem dospěl do fáze, že je potřeba pořídit vlastní zdroj elektřiny a tím pádem ušetřit a stát se trochu nezávislým na dodavateli (u mě spol. ČEZ).

První nápad na řešení počítal s pořízením nějaké stavebnice (panely a regulátor) a ohřívat jen vodu v bojleru. Cenově to vycházelo celkem dobře, ale bohužel zjištění, že na takovýto zdroj energie nepřipojím nic jiného než odporovou zátěž (topnou spirálu), tento nápad ukončilo.

Ubíral jsem se tedy cestou plnohodnotné elektrárny (FVE). Po mnoha úvahách a zváženích různých variant jsem se rozhodl realizovat systém ostrovní FVE - shlédl jsem spousty videí a nakonec mě oslovila a velmi pomohla videa od Vlasty Ťoupalíka (a i autor videí, za což mu patří velikánský dík). Spousty cenných informací lze získat i z videí Tesláčka.

Pokud bude zájem, tak napíšu samostatný článek z jakých komponent a jak jsem si FVE vyrobil.

A co má FVE společného s Chytrenadomacnost.cz? Je to jednoduché - FVE se dá velmi snadno do tohoto systému zaintegrovat a využít jednak pro potřeby monitoringu, tak pro zefektivnění používání elektrárny jako takové. 

Jako příklad mohu uvést využití centrální jednotky jako tzv.wattrouteru/vytěžováku (zařízení, které řídí co a kdy bude z FVE napájeno - např. již zmiňovaný bojler) . Dále lze velmi snadno nadefinovat logiku přepínání mezi provozem domu na FVE a dodavatelem energie (když málo svítí slunce a elektrárna by dům neutáhla). 

Co se týká monitoringu tak přehledové grafy mohou vypadat třeba takto:


Nebo jednoduchý přehled pro ostatní členy domácnosti (webová stránka na tabletu, PC, mobilu):



Pokud potřebuji jednoduché/stavové informace (případně základní ovládání), tak  využívám komunikátor Telegram:





Žádné komentáře:

Okomentovat