středa 31. srpna 2022

Monitoring FVE

--- aktualizace 29.8.2023 ---

Celý monitoring běží na miniPC (v lokální síti – žádný cloud), možná integrace monitoringu regulátorů, měničů, BMS, chytrých zásuvek, elektroměrů atd. a následné sledování a řízení celé FVE. Přepínání mezi DS a FVE. Zobrazení v prostředí Grafana (mobil, PC, tablet) a komunikátoru Telegram (včetně možnosti řízení).






Dodávané moduly:

1.)základní hardware - Centrální jednotka: Dodání miniPC s nainstalovaným systémem a základními programy (MQTT, Nodered, Grafana, databáze) -  + hardware dle dohody (miniPC )

obsahuje instalaci/přípravu pro zobrazování a monitoring - tedy základní funkční propojení zobrazování grafů v Grafaně a práci s daty z různých zařízení

zobrazování v různých zařízeních (telefon, PC, tablet), ovládání a informace pomocí komunikátoru Telegram.

volitelná možnost zprovoznění vzdáleného přístupu z internetu -> VPN. Veškerá komunikace probíhá v lokální síti. Všechna data jsou primárně ukládána na disku centrální jednotky - nikam do cloudu.


2.)čtení a zápis dat z/do regulátoru(ů) i měničů EPEVER pomocí kabelu a integrace do monitoringu:  + kabel RS485. Je možný i zápis do zařízení - nastavování hodnot. Novinka je tzv.adaptivní nabíjení, které jednak šetří baterie a při špatném počasí umí získat maximum ze slunečního svitu.

data, která se dají dále využít: aktuální výroba kW, vyrobené kWh/den -> statistik, proud, napětí a výkon z panelů, napětí baterie, teplota regulátoru

aktuálně zprovozněn Infiny/axpert/easun měniče, MUSTDeye/Sunsynk, Goodwe, Growatt, Sofar Solar

* jiné regulátory/měniče jdou většinou také takto zaintegrovat - pokud umi např.RS485 





3.)čtení dat z JK-BMS, DALY BMS, Seplos, Pylontech pomocí kabelu a integrace do monitoringu:  + kabel RS485

data, která se dají dále využít: SOC (stav nabití baterie), napětí baterie, napětí jednotlivých článků, proud a energie které jdou do/z baterie, teplota BMS, teplota baterie (pokud jsou použita čidla). Naměřená data lze využít např i pro automatizované zásahy/změny na regulátoru/měniči a tím pádem i ochrana jednotlivých komponent.

*čtení dat z jiné BMS je možné na základě domluvy





4.) integrace chytrých zásuvek s měřením spotřeby: + zásuvka samotná

umožňuje jednak zobrazovat aktuální spotřebu připojeného zařízení a potom jej i ovládat (vyp/zap) na základě pravidel - např. filtrace bazénu - lze nastavit časovač kdy má běžet a v případě určité úrovně baterií, nebo celkové aktuální spotřeby vypnout nebo vůbec nezapínat ((včetně ukládání dat o spotřebě do statistik)



5.) integrace relé/stykače pro ovládání výkonějších zařízení (např.bojler):  + relé/stykač + v případně "hloupého relé/stykače) je potřeba ještě zařízení které jej "pochytří" 

umožňuje jej i ovládat (vyp/zap) na základě pravidel - např. bojler - lze nastavit časovač kdy má běžet a v případě určité úrovně baterií, nebo celkové aktuální spotřeby vypnout nebo vůbec nezapínat - tzv.wattrouter/vytěžovák


6.) integrace měřičů spotřeby např. shelly 3EM apod.  + samotné zařízení (Shelly apod - ideálně když umí komunikovat přes MQTT)

zobrazování aktuální spotřeby daného zařízení (nebo třeba FVE) a možné další využití naměřených dat v rámci celého systému (včetně ukládání dat do statistik)


7.) integrace elektroměrů a vodoměrů s S0 svorkou pomocí zařízení SDS (měření energie)  + SDS modul (cca 2500Kč) + elekroměr/vodoměr s S0 svorkou - max 4ks/na jeden SDS modul

zobrazování aktuální spotřeby daného elektroměru/vodoměru a možné další využití naměřených dat v rámci celého systému (včetně ukládání dat do statistik)

    + integrace elektroměrů s RS485 

zobrazování aktuální spotřeby daného elektroměru/vodoměru a možné další využití naměřených dat v rámci celého systému (včetně ukládání dat do statistik)


8.) integrace relé pro přepínání ATS (přepínání mezi FVE a DS)  + je potřeba ATS 

jde o možnost ovládání FVE - ať už na základě stavu baterie (napětí menší 50V-přepne na DS, napětí nad 53V přepne na FVE [výši napětí lze zvolit dle libosti]), případně přepnutí dle nějaké události/problému


9.) čtení dat z Victron SmartShunt + SmartShunt samotný + komunikační kabel 

vhodné použití v případě více sad baterií - zobrazování celkové SOC (kapacity všech sad baterií), napětí, proudu a výkonu a spousty dalších hodnot, které zobrazuje i origo aplikace

integrace všech hodnot do monitoringu a ovládání

9.b) čtení dat z Peakelect KG140F Battery Tester 100V 400A

vhodné použití v případě více sad baterií - zobrazování celkové SOC (kapacity všech sad baterií), napětí, proudu a výkonu a spousty dalších hodnot

integrace všech hodnot do monitoringu a ovládání

10.) není problém zaintegrovat to celého systému např. čidla: intenzita slun.svitu, teplota (vzduch/voda), vlhkost, pohyb, kouř, kontakty (dveře/okna/vrata), spínání téměř čehokoliv (čerpadla,závlahy, pohon vrat atd.) ovládání topení atd. atd.

vše lze propojit s Telegramem a buď si nechávat posílat info zprávy (fotky z kamer), nebo ovládat různá zařízení na dálku jednoduchými zprávami.


V případě zájmu mě kontaktujte - martin@ynrokop.cz




Žádné komentáře:

Okomentovat